ASIAN DUB FOUNDATION / Free Satpal Ram 

«[…]10 χρόνια στη φυλακή είναι πολύς καιρός.
Να σαπίζεις μέσα σ΄ ένα κελί χωρίς να έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα.
Ένας ακόμα αθώος αναγκασμένος να σηκώσει το βάρος.
Λευτεριά στον Satpal Ram!


Λευτεριά στον Satpal Ram!
Ένας ακόμα αθώος.
Ο λόγος ποιού εναντίον ποιού;
Η εκφυλισμένη συμμορία έξω στη πόλη νόμιζε ότι είχε κάτι να αποδείξει.
Ήταν αυτοάμυνα- χωρίς παρεξήγηση- είχε να προστατέψει τον εαυτό του από όλους τους αιμοβόρους ηλίθιους.
Ουλές από κόψιμο εξαιτίας της φυλής του.
Μια ασπίδα στο στήθος κι ένα ποτήρι στο πρόσωπο του.
Ένας ασιάτης αντεπιτίθεται δεν αντέχει να σκύβει το κεφάλι.
Με τη πλάτη κολλημένη στο τοίχο δε γίνεται να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο.[…]»΄

Ο Satpal Ram είναι μετανάστης εργάτης από την Ινδία. Το 1987 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Clarke Pearce. Ένα χρόνο νωρίτερα σε ένα ινδικό εστιατόριο του Μπέρμιγχαμ ο εικοσάχρονος τότε Satpal Ram είχε μαχαιρώσει το Pearce με ένα σουγιά κατά τη διάρκεια συμπλοκής που ξεκίνησε από ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε από αυτόν και μια παρέα λευκών άγγλων φασιστών. Ο Satpal είχε ήδη δεχθεί δυο χτυπήματα με σπασμένο μπουκάλι στο πρόσωπο και στο χέρι από τον Pearce. Κατά τη διάρκεια της δίκης του δε του αναγνωρίστηκε ότι βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα ενώ δε καλέστηκε ένας βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του, ενώ ένας ακόμα βεγγαλέζος σερβιτόρος δε κατάφερε να καταθέσει λόγω έλλειψης μεταφραστή. Ο Satpal Ram έμεινε στη φυλακή ως το 2002 οπότε και του δόθηκε χάρη. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του μετακινήθηκε 72 φορές και άλλαξε 37 διαφορετικές φυλακές ενώ κακοποιήθηκε επανειλημμένα από τους δεσμοφύλακες των φυλακών. Η καταδίκη του Satpal Ram προκάλεσε την αντίδραση του βρετανικού αντιφασιστικού χώρου ενώ κτίστηκε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που διεκδίκησε την απελευθέρωση του και το οποίο ακόμα συνεχίζεται ζητώντας την παραδοχή της αθωότητας του.
Στα πλαίσια αυτού του κινήματος οι Asian Dub Foundation έφτιαξαν και το κομμάτι FREE SATPAL RAM. Οι ADF αποτελούνται από ανθρώπους της ασιατικής μεταναστευτικής κοινότητας. Ο ήχος τους μπλέκει διαφορετικά είδη μουσικής, raggae– jungle και dub μαζί με παραδοσιακά ασιατικά όργανα. Οι στίχοι τους έχουν στο επίκεντρο τους τον αντιφασισμό και τη περηφάνια της ασιάτικης κουλτούρας. Χαρακτηριστικό τέτοιο κομμάτι τους είναι το “Fortress Europe” από το δίσκο “Enemy of the Enemy “, που επιτίθεται στην ευρωπαϊκή αντι-μεταναστευτική πολιτική, αλλά και το “Rebel Warrior” που είναι εμπνευσμένο από ένα ινδικό ποίημα του 1920 του Kazi Nazrul Islam (ινδός ποιητής που πολέμησε ενάντια των βρετανών αποικιοκρατών). 

* Ξανααναρτούμε το συγκεκριμένο τραγούδι για να το αφιερώσουμε στους ανθρώπους του 26χρονου πακιστανού μετανάστη εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε από φασίστες το ξημέρωμα της 18ης Γενάρη στα Πετράλωνα. Κουβαλάμε το μίσος τους για τους δολοφόνους. Και δεν ξεχνάμε στιγμή ότι αυτό ήταν ένα απόσπασμα μονάχα ενός πολέμου καθημερινού: ενός πολέμου που δε λήγει και δε “ξεχρεώνει” με όλα τα γαμοδικαστήρια του κόσμου.