Η συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε από τον Adam Sherburne, τραγουδιστή της industrial-hip hop μπάντας των Consolidated κάποια στιγμή στις αρχές του 1993. Ειδικά στα ξεκινήματα και τα μέσα των 90s, οι Consolidated, ξεκινώντας απ’ το Texas των ΗΠΑ κατάφεραν να γίνουν μια απ’ τις πιο επιδραστικές ανεξάρτητες μπάντες της εποχής, βάζοντας μπροστά ζητήματα όπως ο αντιφασισμός, η εναντίωση στην ομοφοβία, ο φεμινισμός, η οικολογία και η συνολική αντίθεση στις καπιταλιστικές νόρμες.
Ένα απ’ τα πράγματα για τα οποία για τα οποία έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί ήταν οι live εμφανίσεις τους. Κατά την διάρκεια τους, συχνά, ασύρματα μικρόφωνα ταξίδευαν κατά μήκος του κοινού, εμπλέκοντας το σε συζήτηση για τα περιεχόμενα των τραγουδιών (και όχι μόνο), αμφισβητώντας έτσι, στην πράξη, τον παθητικό, καταναλωτικό του ρόλο.

Enjoy
. (2 be continued…)



CONSOLIDATED/ CONSOLIDATED ANTHEM

Τι ανταπόκριση έχετε απ’ τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ’ αυτή την ιδιαίτερη μορφή σόου, στην οποία προκαλείται ακροατές από το κοινό να μιλήσουν;
Το φάσμα της ανταπόκρισης είναι πολύ ευρύ και σε κάθε περίπτωση “υγιές”, είτε φανερώνει άγνοια, πιο διαυγή σκέψη, είτε κάτι ανάμεσα.Το βλέπουμε σαν ένα χρήσιμο οδηγό τόσο για μας όσο και την καλύτερη “πρόσληψη” αυτών που λέμε από το κοινό.

Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού “Veggie Beat Manifesto”, άκουσα έναν ακροατή απ’ το κοινό να διαμαρτύρεται ότι τον ξενερώσατε εντελώς προβάλλοντας βίντεο με σφαγές ζώων, την στιγμή που ήταν φτιαγμένος και χόρευε.
Ακριβώς.

Δεν αισθάνεστε καμιά ενοχή που του γαμήσατε την μέρα;
Δεν ξέρω ακριβώς τι ποσοστό ευθύνης θα ήταν δίκαιο να μας καταχωρηθεί για την καταστροφή της μέρας του. Είμαι σίγουρος πως θα είχαν συμβάλλει και κάνα-δυο άλλα πράγματα…

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στα σόου σας για να συμμετέχουν “απαγγέλοντας” spoken word, άνθρωποι που πιστεύουν αυτά που λέτε, άλλοι που διαφωνούν, άλλοι που τσατίζονται γιατί πλήρωσαν και  εσείς τους δείξατε κάτι που δεν γούσταραν να δουν ή  να ακούσουν. Από τι ακριβώς απαρτίζεται ένα “ιδανικό” σόου των Consolidated;
Ένα κεντρικό κριτήριο που έχουμε είναι οι άνθρωποι που έρχονται να πληρώσουν το γαμημένο το εισιτήριο να σέβονται ο ένας τον άλλο. Πέρα απ’ αυτό δεν έχουμε ζήτημα με τις απόψεις. Αν υπάρχουν νεαροί άντρες που την έχουν δει ότι θα σκοτώσουν κόσμο, ή -λίγες- γυναίκες που παρουσιάζουν αντίστοιχες “αρρενωπές” συμπεριφορές, μ’ αυτά, ναι, έχουμε ζήτημα. Το ιδανικό μέλος ακροατηρίου είναι κάποια ή κάποιος που έχει κάτι έξυπνο να πει και βοηθάει να ανοίξει το μυαλό το δικό μας και οποιουδήποτε άλλου έχει τ’ αυτιά για να ακούσει.
[…]

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Consolidated είναι πως οι στίχοι σας μοιάζουν με καλογραμμένα, μακροσκελή εντιτόριαλ… Γιατί βάζετε τόση προσπάθεια σ’ αυτό την στιγμή που άλλες ραπ μπάντες το “κουμαντάρουν” και με λιγότερη προσπάθεια, για να μην μιλήσουμε για διάφορες industrial μπάντες που κάνουν ελάχιστα περισσότερα απ’ το να φτιάξουν ένα μπητ για να απαγγείλουν δυο λόγια από πάνω;

Αυτό που υπάρχει είναι μια συνειδητή απόπειρα να χρησιμοποιούμε από ελάχιστη ως καθόλου ρομαντική ροκ ή ραπ ποιητική γλώσσα. Εδώ κι εκεί μας ξεφεύγει βέβαια, αλλά η γενική ιδέα είναι να αποφεύγουμε τους ασαφείς, κωδικούς, “αμφιλεγόμενους” στίχους. Να απομακρυνθούμε απ’ το παραδοσιακό χιπχοπ στυλ. Πέρα απ’ όλα τα άλλα είναι προφανές πως δεν το έχω ιδιαίτερα με το ραπάρισμα. Αλλά είναι και μια συνειδητή απόφαση να “απομυστικοποιούμε” αυτό που η κοινωνία παρουσιάζει σαν “επικίνδυνη γλώσσα”. Οπότε όλο αυτό μερικές φορές μπορεί να καταλήγει να μοιάζει και με δημοσιογραφική γλώσσα. Μπορεί όμως κάποια στιγμή και να αλλάξει αυτό.

Πιστεύεις πως υπάρχει φασισμός σ’ αυτήν την χώρα κι ότι οι περισσότεροι απλά δεν τον αναγνωρίζουν;

Ασφαλώς. Πιστεύω όμως πως είναι αρκετοί αυτοί που το αντιλαμβάνονται. Δεν υπάρχει με τον ίδιο τρόπο που υπήρξε στην δεκαετία του ’30, αλλά αντιπροσωπεύει αντίστοιχες αρχές όπως ο εθνικισμός, ο ιμπεριαλισμός, η ισχυρή έμφαση στον μιλιταρισμό, η απόλυτη υπαγωγή της κυβέρνησης στα συμφέροντα των επιχειρήσεων και η σύνδεση της οργανωμένης θρησκείας με το Κράτος. Πιστεύω πως όλα αυτά είναι απόλυτα εμφανή σ’ οποιονδήποτε έχει την όρεξη να τα δει. Υπάρχουν και πολλοί που τα αναγνωρίζουν όλα αυτά αλλά αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη λέξη για προφανείς λόγους: Θεωρούν πως ο φασισμός έχει καταστραφεί κι ότι έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό προσδιορισμό σαν έννοια. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να διαλέγεις το είδος των όρων που χρησιμοποιείς όταν προσπαθείς να περιγράψεις μια συνθήκη, όπως κι ότι είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τον συγκεκριμένο όρο σήμερα. Γιατί πιστεύουμε πως ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο είδος φασισμού που είχες τότε, παραμένει τέτοιος και αυτό πρέπει να το βάζουμε μπροστά.

[…]


Καμιά τελευταία δήλωση;
Μπα, απλά πρέπει να την κάνω από ‘δω και να μαζέψω τα παιδιά μου απ’ το σχολείο.


CONSOLIDATED/ UNITY OF OPPRESSION


CONSOLIDATED/ WHITE AMERICAN MALE