Είναι κάτι για το οποίο πολλοί θα χαίρονταν. Οι αμερικάνοι (και όχι μόνον αυτοί!) πεζοναύτες που υπηρέτησαν στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” στο ιράκ και στο αφγανιστάν αυτοκτονούν κατά δεκάδες μετά την αποστράτευσή τους, με ρυθμούς γρηγορότερους απ’ τις απώλειες που είχαν οι κατοχικοί στρατοί στα “πεδία της μάχης” – ας την πούμε “μάχη”… Το περιοδικό του αμερικανικού στρατού “us army times” παραδεχόταν στις 26 Απρίλη του 2010 ότι κατά μέσο όρο γίνονται 950 απόπειρες αυτοκτονίας κάθε μήνα από “βετεράνους”. Τρία χρόνια μετά ο γνωστός γερουσιαστής Ron Paul, αναφερόμενος στην αυτοκτονία ενός ακόμα, του Daniel Somers, κατήγγειλε ότι 20 με 22 βετεράνοι των αντιτρομοκρατικών εκστρατειών αυτοκτονούν κάθε μέρα στις ηπα, τον καναδά* και αλλού.
Όλοι και όλες που αυτοκτονούν ανήκουν σε μια πολύ ευρύτερη κατηγορία στρατιωτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν αυτές τις εκστρατείες και, στη συνέχεια, μετά την επιστροφή τους, βρίσκονται υπό ιατρική επιτήρηση υποφέροντας από μετατραυματικές ψυχολογικές διαταραχές. Για να το πούμε απλά πρόκειται για κάμποσες χιλιάδες “φονικές μηχανές” του πρωτοκοσμικού στρατού (εν προκειμένω κυρίως αλλά όχι μόνο του αμερικανικού) που τρελλάθηκαν μετά απ’ αυτά που έκαναν οι ίδιοι ή είδαν να κάνουν άλλοι σε βάρος των ιρακινών και των αφγανών. Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η (και αυτοκτονική) “τρέλα” είναι κάτι σαν “θεία δίκη” – κι ας μην υπάρχει θεός. Αλλά όπως συνέβαινε πάντα έτσι και τώρα (ίσως μάλιστα ακόμα περισσότερο τώρα λόγω του είδους των στρατών και των πολέμων) η απόσταση ανάμεσα στους “διευθυντές” και στους “εκτελεστές” των πιο απάνθρωπων σχεδίων και πράξεων είναι τεράστια. Κι ό,τι συμβαίνει με τους “εκτελεστές” δεν απασχολεί, δεν ενοχλεί ούτε θίγει τους “διευθυντές”, τους “σχεδιαστές”· την ιεραρχία. Συνεπώς, ακόμα κι αν αυτοκτονούσαν χιλιάδες αμερικάνοι “βετεράνοι” των εκστρατειών στο ιράκ και στο αφγανιστάν, πάλι δεν υπήρχε καμία “θεϊκή δικαιοσύνη”, με καμία έννοια. Οι αυτοκτονίες αυτές δεν ισοφαρίζουν με τίποτα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχτεί (που διαπράττονται) και δεν παιρνούν την αγχόνη στους κυριλέ λαιμούς.
Έχει λοιπόν μια σημασία να αναδημοσιεύσουμε τμήματα απ’ το γράμμα που άφησε στην οικογένειά του ο Daniel Somers, που αυτοκτόνησε στα 30 του στις 10 Ιουνίου 2013. Είναι μεν γραμμένο απ’ την μεριά των “νικητών” της εκστρατείας στο ιράκ, αλλά περιγράφει τις στρατιές των ηττημένων αυτής ακριβώς της “νικήτριας” μεριάς – την στρατιά που περιλαμβάνει όχι μόνο όσους κατατάχτηκαν (ή κατατάσσονται) αλλά και όσους ανέχτηκαν (και ανέχονται) ή και χειροκροτούν τους εθνικούς ιμπεριαλισμούς.
Ζητάω συγγνώμη που έφτασα σ’ αυτό το σημείο. Όσο μπορώ να θυμηθώ το κίνητρό μου για να είμαι όρθιος κάθε μέρα, όλον αυτόν τον καιρό, ήταν για να μην αναγκαστείτε να με θάψετε. Αλλά τα πράγματα με μένα γίνονται συνέχεια χειρότερα, και έτσι κατάλαβα ότι το να σας απαλλάξω από μια κηδεία δεν είναι επαρκής λόγος για να ζω. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η κατάστασή μου δεν βελτιώνεται, ούτε πρόκειται να βελτιωθεί, κι αντίθετα θα χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός. Κοιτώντας το πράγμα λογικά, είναι καλύτερα απλά να τελειώνω μια ώρα αρχίτερα. Τι έκανε, λοιπόν, στο “μέτωπο” ο Daniel Somers; Υπηρέτησε πρώτη φορά την διετία 2004 – 2005, σε μια “tactical human – intelligence team” με έδρα την Βαγδάτη, και πήρε μέρος σε περισσότερες από 400 αποστολές, σαν πολυβολητής σε ένα Humvee· πήρε συνεντεύξεις από αναρίθμητους ιρακινούς, από απλούς πολίτες μέχρι τοπικούς ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους· και συμμετείχε στην ανάκριση πολλών δεκάδων ανταρτών και υπόπτων τρομοκρατίας… Την δεύτερη φορά, το διάστημα 2006 – 2007 ο Somers πήρε “προαγωγή” στο “αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων”. Η δουλειά του ήταν αυτή του βασικού αναλυτή για ζητήματα που αφορούσαν τον λίβανο, την συρία, την ιορδανία, το ισραήλ και μέρος της τουρκίας.
Κι ενώ είναι άγνωστο πόσους κατάφερε να σώσει στη δεύτερη θητεία του, είναι εύκολα κατανοητό ότι στην πρώτη έβαλε βαθιά τα χέρια του στον θάνατο των Άλλων. Είτε σαν πολυβολητής, είτε σαν ανακριτής. Κι όλα όσα έκανε (παρά τη θέλησή του, όπως υποστηρίζει) θα συνέθεταν ένα σκληρό κατηγορητήριο σε κάποια δίκη των (αμερικάνων plus συμμαχικών τους) εγκληματιών πολέμου… δίκη για την οποία ο Somers και κάθε Somers ξέρει (ήξερε) ενστικτώδικα αλλά σίγουρα ότι δεν θα γίνει ποτέ.
Έχει μια σημασία ωστόσο ότι μέσα στην (μεταπολεμική) φρίκη του ο Somers φαντάστηκε για τον εαυτό του μια τελευταία λυτρωτική αποστολή: άγνωστο που, αλλά (όπως μπορεί κανείς να καταλάβει απ’ τα μισόλογα) κάτι σαν “αποστολή αυτοκτονίας για καλό σκοπό”. Το αληθινό κίνητρο ακόμα και για φαντασίωση τέτοιου είδους έχει όνομα: μίσος· μίσος απέναντι σε εκείνους που σχεδίασαν, αποφάσισαν, μεθόδευσαν και διέταξαν τις “αντιτρομοκρατικές εκστρατείες”. Κι αφού αυτό το μίσος δεν μπόρεσε να εκδηλωθεί απέναντι στους σωστούς του στόχους, έκανε στροφή 180 μοιρών, και γύρισε εναντίον του ίδιου του Somers.
Πράγμα που μπορεί να δείχνει κάτι όχι για χαρά σε ότι αφορά τις εκατοντάδες αυτοκτονίες των “βετεράνων” του ιράκ και του αφγανιστάν. Μπορεί να δείχνει ότι κάθε τέτοια αυτοκτονία είναι μεγάλη ανακούφιση για τα επιτελεία και την ιεραρχία, στρατιωτική και πολιτική: ένα μίσος εναντίον τους λιγότερο, μια απειλή απόδοσης δικαιοσύνης λιγότερη…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
*Σύμφωνα με το καναδέζικο κανάλι cbc έχουν αυτοκτονήσει 129 καναδοί “βετεράνοι” πεζοναύτες απ’ την αρχή της εκστρατείας στο αφγανιστάν, ενώ το ίδιο διάστημα οι απώλειες του καναδικού στρατού στο “πεδίο της μάχης” ήταν 158 νεκροί. Sarajevo / περιοδική ανασκόπηση της καπιταλιστικής κρίσης σαν αυτό που είναι: μηχανή καταστροφής)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ (+ όλη η σειρά των τευχών)
Θεσσαλονίκη:
Βιβλιοπωλείο ΚΕΝΤΡΙ, Δημητρίου Γούναρη 22, Ναυαρίνο Αθήνα:
Βιβλιοπωλείο ΝΑΥΤΙΛΟΣ, Χαρ. Τρικούπη 28, κέντρο
Άλλα σημεία διακίνησης (στην Αθήνα):
Βιβλιοπωλεία Solaris και Ελεύθερος Τύπος (στο κέντρο της Αθήνας) Περίπτερα πλ. Κάνιγγος (στην αρχή της Ακαδημίας) και πλ. Εξαρχείων (γωνία Στουρνάρα και Σπ. Τρικούπη) |