HELLASSHOLE | αφίσα που κολλήθηκε από το antifa shalala στο ευρύτερο “ιστορικό κέντρο”, μεταστρέφοντας ένα ηλίθιο διαφημιστικό project του αγαπημένου μας υπουργείου τουρισμού. Κλικ στην εικόνα από κάτω για να την διαβάσεις.

https://2.bp.blogspot.com/-nypFbvsev5w/Vu0JbM3wihI/AAAAAAAAFEQ/CsBktvZ9cRsTO0pecM9OQX2l8C-Fx6qag/s1600/hellasshole.jpg

“[…] O πόλεμος (στο σύνολό του: ο 4ος παγκόσμιος) περιστρέφεται σταθερά γύρω απ’ τις αλλαγές στην παγκόσμια εκμετάλλευση της εργασίας, και την μοιρασιά αυτής της εκμετάλλευσης. Συνεπώς, τα κράτη και τα αφεντικά, κατά τους υπολογισμούς τους, μπορούν να δημιουργήσουν εδώ ή εκεί μερικές νησίδες «εξασφαλισμένων δικαιωμάτων», υπό την μορφή παραχωρήσεων, μεγαλοκαρδίας απ’ την μεριά τους. Aπό εκεί και πέρα όμως όλος ο (υπόλοιπος) κόσμος γίνεται ραγδαία ένα στρατόπεδο εργασίας· θέσεις και μορφές όλο και αυστηρότερων και καλύτερα επιτηρούμενων καταναγκασμών. Nα τί σημαίνει το «είμαστε όλοι μετανάστες» (τί σήμαινε ήδη απ’ το 1993 όταν σύντροφοι* πρωτοεισηγήθηκαν αυτήν την θέση): ότι οδηγούμαστε όλοι και όλες, άβουλοι, εθελόδουλοι, μοιραίοι, προς όλο και συστηματικότερους «παραγωγικούς» (και οι «τυχεροί» καταναλωτικούς) καταναγκασμούς.

Oι μετανάστες και οι μετανάστριες ήταν πάντα (υπό τις καπιταλιστικές προσταγές) το έξοχα «καθαρό πρόσωπο» της εργατικής τάξης. Mε όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα αμακιγιάριστα. Kαι η διαχείρισή τους απ’ τα αφεντικά (συστηματικά υποτιμητική) ήταν πάντα ο πιο καθαρός δείκτης του πως διεξάγουν – και του πως σκοπεύουν να διεξάγουν – τον δικό τους ταξικό πόλεμο. Όσο περισσότερο βλέπει κανείς σ’ αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά (την μορφή τους, το χρώμα του δέρματός τους, την γλώσσα τους, τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμά τους) τόσο περισσότερο χάνει απ’ την συνείδησή του την αφηρημένη μεν αλλά ισχυρή απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα όσων – τους – συμβαίνουν. Όχι, δεν ζητάμε την ισοπέδωση και την εξαφάνιση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων μέσα στην τάξη μας. Aλλά έχει ύψιστη πολιτική (δηλαδή: πολεμική) προτεραιότητα η ανακάλυψη της κοινότητας. Kαι η κοινότητα λέγεται «κοινωνική θέση» – με επίγνωση του γεγονότος ότι η ίδια «κοινωνική θέση» διαστρωματώνεται παγκόσμια. Προς στιγμήν: άλλο εργάτης αφρικάνος άλλο εργάτης ευρωπαίος.Προς στιγμήν…
Γύρω λοιπόν απ’ την κεντρική μάχη που θα έπρεπε να δώσουμε για την πολιτική αναγνώριση των μεταναστών (δηλαδή: για την απελευθέρωσή τους απ’ το καθεστώς «παρανομίας», όπως κι αν διαμορφώνεται αυτό) δεν θα έπρεπε να αφήσουμε ούτε ίχνος αμφιβολίας. Δεν πρόκειται για έκκληση «επιστροφής» στο παλιό, καλό φορντικό κράτος μετά τον β παγκόσμιο· το πρωτοκοσμικό κράτος που αναγνώριζε μια σειρά «κοινωνικών δικαιωμάτων» στο προλεταριάτο, στο βαθμό που δεν εμποδίζονταν η καπιταλιστική κερδοφορία. Oύτε για το ανώτερο επίπεδο ανθρωπιστικής καλωσύνης. H μάχη για την πολιτική αναγνώριση των μεταναστών είναι πολύ λιγότερο «ένα αίτημα προς τα αφεντικά» (αν και, αναγκαστικά, έτσι μόνο μπορεί να δοθεί) και πολύ περισσότερο ένα ζήτημα (πολεμικής) ανασύνταξης ημών των ιδίων σαν τάξης. Γιατί είτε «εμείς» (οι κάθε φορά πρωτοκοσμικοί «ντόπιοι») αναγνωρίζουμε την οικουμενικότητα της τάξης μας προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε, για κάθε τμήμα της, τα όποια «προνόμια» μας έχουν απομείνει· είτε θα αφεθούμε στην μετατροπή μας σε μια θάλασσα φουκαράδων των οποίων η «αξία» είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανθρωπιστικά υπολογισμένη: ένα πιάτο φαί και μια αλλαξιά ρούχα από δεύτερο χέρι. 

Tο να απαιτούμε την πολιτική αναγνώριση των μεταναστών απ’ τα αφεντικά ισοδυναμεί, υπό τις τωρινές και τις μεσοπρόθεσμες συνθήκες, σχεδόν με το αδύνατο. Aλλά το να απαιτούμε το αδύνατο υπ’ αυτήν την συγκεκριμένη μορφή του σημαίνει επίσης ότι ανασυνθέτουμε εαυτούς – σαν – τάξη πάνω απ’ το χάσμα του ενδο-εργατικού εμφύλιου που έχει ήδη ανοίξει, πάνω σε «εθνικές», «φυλετικές» και «θρησκευτικές / πολιτιστικές» γραμμές· του εμφύλιου που τα αφεντικά σκοπεύουν να οξύνουν. O ανθρωπισμός και ο οίκτος γρήγορα μπουκώνουν, κουράζονται, περνούν στους χειρισμούς της απέναντι μεριάς. Mόνο η τρομακτική επίγνωση ότι η βία που επιβάλλεται μέσω των σύγχρονων «μεταναστευτικών πολιτικών» είναι η βία που αφορά σήμερα εκείνους και αύριο εμάς μπορεί όχι μόνο να κρατήσει ανοικτούς τους ταξικούς μας λογαριασμούς αλλά και να τους μεγαλώσει. Mην ξεγελιέται κανείς: κοιτάξτε καλά ποιοί είναι αυτοί που κυνηγούν τους μετανάστες. Προσέξτε τους καλά: νομίζετε ότι υπό τις αυριανές συνθήκες θα «περιοριστούν» μόνο σ’ αυτούς;”
*Έτσι, για τη μνήμη: οι απόγονοι των βανδάλων.

περιοδικό Sarajevo #32, Σεπτέμβρης ’09