“[…]Tην Παρασκευή που πέρασε (20/06/’14), τρεις εκδηλώσεις αντίστασης έλαβαν χώρα στο Λάππα, στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη ήταν το Φεστιβάλ του Ιουνίου “FIFA Go Home” από το IFP (Ανεξάρτητο Λαϊκό Μέτωπο)· η δεύτερη, η διαδήλωση της απεργίας των εκπαιδευτικών που είχε την προσυγκέντρωσή της στο Λάππα· και η τρίτη, το κάλεσμα ενάντια στην «Δικτατορία Carioca», που υπενθύμιζε τις εξεγέρσεις του περασμένου Ιούνη, ειδικότερα της 20ης Ιουνίου 2013, όταν 1 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και το Λάππα βυθίστηκε στη μαζική αστυνομική βία -κάνοντας την ίδια στιγμή την είδηση της εξέγερσης να ταξιδέψει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. (Ένα τέταρτο γεγονός που είχε προγραμματιστεί ταυτόχρονα ήταν μια διαμαρτυρία στο Δημαρχείο, με τίτλο «20J: Η επιστροφή του Γίγαντα», μια πανβραζιλιανική πρωτοβουλία -θυμωμένων- ανθρώπων που καλούσαν να θυμηθούμε την εξέγερση της περισινής 20η Ιουνίου και το πόσο επίκαιροι παραμένουν οι αγώνες για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών).
Τα τρία αυτά γεγονότα συνέπεσαν στην περιοχή του Λάππα γύρω στις 19:00. Η διαδήλωση ενάντια στην “Δικτατορία Carioca” κινήθηκε προς το «λευκό Λάππα“. Το λευκό Λάππα είναι το μέρος όπου βρίσκονται τα πιο ακριβά μπαρ της περιοχής, αποτελώντας σήμερα ένα προπύργιο της μεσαίας τάξης και των τουριστών, καθώς λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν φροντίσει να εισβάλλουν και να μετατρέψουν την παλιά λαϊκή μποέμικη γειτονιά σ’ ένα τουριστικό αξιοθέατο. Τα ΜΑΤ βρήκαν επίσης τον τρόπο τους να υπενθυμίσουν την 20ή Ιούνη του 2013 καθώς φροντίσαν από νωρίς να κάνουν την παρουσία τους αισθητή με δεκάδες κλούβες, εκατοντάδες αστυνομικούς και ένα ελικόπτερο. Οι διαδηλωτές δεν ήταν πολλοί, αλλά ο φόβος της αστυνομίας ότι θα συναντηθούν με τους τουρίστες και θα παρενοχλήσουν την διασκέδαση της «θαυμάσιας πόλης», την έκανε να ενεργήσει γρήγορα και επιθετικά. Η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές μπλοκάροντας βίαια την Rua Mem de Sá. Ο καπνός απ’ τα δακρυγόνα εξαπλώθηκε κατά μήκος του δρόμου φτάνοντας στα άτομα που έπιναν στο μπαρ. Μέσα σε αυτή τη σύγχυση, διάφορα μπαρ έκλειναν άρον άρον. Οι τουρίστες ουρλιάζαν στα αγγλικά, αδυνατώντας να καταλάβουν τι συνέβαινε. Ένας απ’ αυτούς με ρώτησε: “Ποιο είναι το πρόβλημα;“. Του απάντησα ότι το πρόβλημα ήταν το Μουντιάλ. Εκείνος τότε αντέδρασε φοβισμένος λέγοντας “τότε, το πρόβλημα είμαι εγώ“. Το πρόβλημα δεν είσαι μόνο εσύ, είναι όλοι εκείνοι που συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της φτώχειας, της βίας και της εκμετάλλευσης.
Στη συνέχεια η διαδήλωση έπρεπε να επιστρέψει στο Arcos da Lapa, με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Παρά το γεγονός ότι 7 άτομα συνελήφθησαν, οι περισσότεροι για κατοχή αντιασφυξιογόνων μασκών (σύμφωνα με την αστικά ΜΜΕ), μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να να διαδηλώσει στους δρόμους της περιοχής για λίγες ακόμα ώρες. Εν τω μεταξύ, το Φεστιβάλ του FIP μετακινήθηκε κάτω από τις καμάρες του Λάππα. Ένα πανώ με το σύνθημα “FIFA Go Home” κρεμάστηκε πάνω στις καμάρες, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως ήταν τόσο λευκές και φωτισμένες, όσο ποτέ πριν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό υποθέτουμε πως εντάσσεται στο πλαίσιο του αστικού καθαρισμού και τη φροντίδα για την ιστορική κληρονομιά στα «πρότυπα της FIFA». Είναι κρίμα που τα νοσοκομεία, τα σχολεία και όλες οι άλλες βασικές υπηρεσίες πρόνοιας δεν μπήκαν στον κατάλογο αυτών που έπρεπε να “θεραπεύσει” η FIFA.
Ένα τεράστιο κομμάτι του “Παρόντος του Λάππα”, ενός σώματος της αστυνομίας που δημιουργήθηκε φέτος ειδικά για την προστασία των τουριστών στο Λάππα, σταθερά διατήρησε θέσεις περικύκλωσης του Φεστιβάλ του Ιουνίου του FIP. Το Φεστιβάλ είχε ήδη απαγορευτεί σε πόλεις όπως το Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε η απόφαση της FIP να το πραγματοποιήσει ήταν και σε αλληλεγγύη σ’ αυτές τις πόλεις. Ενάντια στους κανόνες που επέβαλλε το βραζιλιανικό κράτος και η FIFA, διεκδικώντας στην πράξη το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής κουλτούρας. Δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως και αρκετοί καλλιτέχνες του δρόμου εμφανίστηκαν κατά τη διάρκειά του. Το μικρόφωνο παρέμενε ανοιχτό για όλους όσους ήθελαν να εκφραστούν. Παρά το κορδόνι από τους εκατοντάδες μπάτσους του “Παρόντος του Λάππα” και το ελικόπτερο που δεν σταμάτησε στιγμή να περιστρέφεται πάνω από το πάρτυ κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Φεστιβάλ Ιουνίου πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Κι ήταν μια μεγάλη νύχτα ανακατάληψης των δρόμων και των χώρων που μας έχουν κλέψει οι τουρίστες και η αστυνομία. Θα συνεχίσουμε να χορεύουμε ανάμεσα σε κάρβουνα, μέχρι το τσίρκο τους να πιάσει πραγματικά φωτιά. “
|