Project Description
Με τέτοιες αφίσες, πιθανώς θα αναρωτηθεί κανείς μήπως το τραβάμε λίγο απ’τα μαλλιά: πόση σχέση έχουν τελικά οι κρατικές ψηφιακές εφαρμογές με τα πολεμικά τους σχέδια; Γι’αυτό το λόγο, παραθέτουμε μία σχετική περίπτωση απ’την σχεδόν ξεχασμένη πλέον Ουκρανία.
Το Ουκρανικό “Gov” ονομάζεται “Diia”. Έχει παρομοιαστεί και ως «το κράτος μέσα σε ένα smartphone». Παρουσιάστηκε το σωτήριο έτος 2020 και στόχος της εφαρμογής ήταν, βέβαια, «η διευκόλυνση των πολιτών», «η καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας» και άλλα τέτοια γνωστά και συναφή. Στα πρώτα της, η εφαρμογή Diia επέτρεπε στους Ουκρανούς να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω smartphone σε 14 ψηφιακά «έγγραφα»: την ταυτότητα, το δίπλωμα, το διαβατήριο με βιομετρικά και την άδεια οχήματος -ανάμεσα σε άλλα. Η προ ρωσικής εισβολής Ουκρανία, μάλιστα, έγινε η πρώτη χώρα με πλήρως έγκυρη ψηφιακή ταυτότητα για πάσα χρήση εντός της χώρας. Μιλάμε για πολύ προχώ πράγματα.
Μετά την 24η Φλεβάρη του ’22, η Diia φάνηκε – καθόλου τυχαία – εξαιρετικά χρήσιμη για το εμπόλεμο ουκρανικό κράτος. Εκτός από την άμεση προσθήκη διάφορων «υπηρεσιών» στο οπλοστάσιό της, η Diia θα χρησιμοποιούταν πλέον για την ταυτοποίηση των ουκρανών υπηκόων κατά τη χρήση άλλων αμιγώς πολεμικών (και με τη βούλα των δημιουργών τους δηλαδή) ψηφιακών εφαρμογών, όπως την “eEnemy” που χρησιμοποιείται για να αναφέρονται στο κράτος θέσεις του αντιπάλου -και να ρουφιανεύονται όποιοι θεωρούνται συνεργάτες του ή οι λιποτάκτες.
Μέσα από την δυνατότητα διασταύρωσης όλων αυτών των δεδομένων, το ουκρανικό κράτος μπορεί να ελέγχει και ψηφιακά τους υπηκόους του στον ωμό βαθμό που απαιτεί o «στρατιωτικός νόμος».
Φανταστείτε τώρα το gov wallet που, σε «καιρό ειρήνης», θα μας κάνει εξακρίβωση όταν μπαίνουμε στο γήπεδο ή το 112 που βαράει συναγερμούς για απαγόρευση κυκλοφορίας όταν βρέχει δυνατά, τί θα έκαναν σε «καιρό πολέμου». Δυστυχώς, δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία. Τουλάχιστον, φαίνεται πως και ο κόσμος να χαλάσει, θα έχουμε απεριόριστα δεδομένα για να σκρολάρουμε ασταμάτητα.
Στο λινκ αυτό https://war.ukraine.ua/articles/digital-tools-created-to-help-in-wartime/ μπορεί κανείς/καμία να περιηγηθεί στην ουκρανική λίστα απολύτως «εκσυγχρονιστικών» ψηφιακών εφαρμογών σε απολύτως πολεμική φάση.